بلیچینگ دندان عصب کشی شده کار زیاد آسانی نیست و در بعضی موارد نیاز به روشهای ترکیبی است.
نمونه درمان بلیچینگ دندان کلینیک بابکان
آیا دندان عصب کشی شده یا پر شده بلیچینگ می شود؟
بلیچینگ دندان نمیتواند رنگ موادی که در ترمیم دندان استفاده شده را تغییر دهد. این مواد آمالگام یا کامپوزیت هستند. پس دندان پزشک باید در تجزیه و تحلیل خود هر مادهای که در ترمیم مورد استفاده قرار گرفته، بشناسد و هزینههایی را که تاثیری در زیبایی دندان ندارند را به بیماران گوشزد کند. مثلا گاهی ترمیم بعد از سفید کردن دندان نتیجه ظاهری خوبی دارد اما در ادامه اثر خود را از دست میدهد، در این صورت آنچه مطلوب و مورد نظر مراجعه کننده است رخ نمیدهد.
اگر تغیر رنگ دندان به مرور به علت مصرف مواد غذایی رخ میدهد، سفید کردن دندان میتواند رنگ دندان را به رنگ اصلی برگرداند و دیگر نیازی به ترمیم نمیباشد، اما در کامپوزیت و روکش و ونیرها، سفید کردن دندان کارایی نداشته و رنگ دندان تغییر چندانی نمیکند. روشهایی که برای بلیچینگ کردن دندان عصب کشی شده مورد استفاده قرار میگیرند شامل بلیچینگ سطح داخلی دندان و بلیچینگ سطح خارجی دندان میشوند.
برای اطلاعات بیشتر: دلایل تغییر رنگ بعد از عصب کشی دندان
بلیچینگ سطح خارجی دندان چیست؟
سطح خارجی دندانهای ما به علت تماس با مواد غذایی ممکن است تغییر رنگ دهد. این مواد شامل چایها و نوشابه و قهوه و سیگار می باشد. این مواد تاثیر تدریجی روی دندان دارند. بلیچینگ این لکه ها را در خود حل کرده و سطح خارجی دندان سفید می شود، این روش مواقعی که دندان عصب کشی و روکش نشده استفاده میشود.
بلیچینگ سطح داخلی چیست؟
برای مواردی است که رنگ به داخل دندان نفوذ کرده و با بلچینگ معمولی نمیشود تغییری ایجاد کرد استفاده میشود. بلیچینگ سطح داخلی در این حالت، برای دندان عصب کشی شده تاثیری خواهد داشت که در این حالت یک حفره در دندان به وجود میآید به شکلی که به ترمیم دندان صدمه وارد نکند. این روش خود به سه نوع تقسیم میشود:
۱.in office
در این شیوه ماده سفید کننده با غلظت نسبتا بالا ، درون حفره دهان ریخته شده و مدتی این ماده درون حفره باقی میماند. این شکل سفید کردن دندان در یک جلسه چند مرتبه انجام میشود و یا این کار را با فاصله چند هفتهای تکرار میکنند بعد از اینکه ماده سفید کننده از حفره دندان بیرون آمد درون حفره دندان شسته میشود و با ادامه این کار مواد سفید کننده بر لکه های درونی دندان اثر میگذارند و ماده مورد استفاده این کار پراکسید هیدروژن است.
همچنین بخوانید: فرق جرم گیری و بلیچینگ دندان
۲. in walking
در این روش مواد سفید کننده درون حفره دندانی قرار گرفته و سپس حفره با پانسمان پوشیده میشود و بعد از گذشت یک هفته از مراجعه بیمار در صورت نیاز دندان به مواد، دوباره مواد در دندان او ریخته میشود، این کار تا رسیدن به نتیجه لازمه برای شخص تکرار میشود. مادهای که برای شخص در این مرحله استفاده میشود سدیم پربورات است. این ماده مایع نبوده و جامد است و به آسانی از حفره بیرون نمیآید.
۳. ترکیبی از بلیچینگ داخلی و بیرونی
در این شیوه ابتدا در مطب روش اول انجام میگیرد و سپس ماده سفید کننده در حفره قرار گرفته و بعد با پانسمان حفره دندان بسته شده، این شیوه برای لکههای درون دندانی زیاد استفاده میشود.
بلیچ دندان برای چه سنی مناسب است؟
بهترین سن برای بلیچینگ زمانی است که رشد دندانهای دائمی کامل شده باشد. پزشکان بلیچینگ را بعد از ۱۸ سالگی مناسب میدانند، زیرا دندانها و فک رشد کامل یافته و در نتیجه آسیبی متوجه دندانها نمیشود. این روش زیبایی برای کودکان و نوجوانان انجام نمیشود، زیرا تاج دندان در این افراد به رشد کامل نرسیده و در نتیجه بلیچینگ باعث آسیب به دندان میشود.
بزرگسالان محدودیتی از جهت بلیچینگ ندارند
برای اطلاعات بیشتر: هزینه بلیچینگ دندان
خطرات بلیچینگ دندان
- از مشکلاتی که بعد از بلیچینگ دندانها اتفاق می افتد ایجاد حساسیت دندانی است. دندانها معمولا بعد از بلیچینگ به گرما و سرما و غذاهای گرم و سرد حساس میشوند. البته این حساسیت طی چند روز از بین خواهد رفت.
- از عوارض تماس لثه با مواد سفید کننده میتوان به خونریزی و سوزش نیز اشاره کرد.
محافظت از دندان های عصب کشی شده در هنگام بلیچینگ
در هنگام بلیچینگ یک محافظ پلاستیکی روی لثه شخص گذاشته میشود این کار مانع تماس مواد سفید کننده با لثه و تحریک دندان میشود. دندانپزشک باید مانع رسیدن مواد سفید کننده به ریشه شود و همچنین نباید مواد تزریقی با لثه تماس داشته باشند. دندانپزشک باید حفره را طوری ایجاد کند که مانع خروج مواد ترمیمی از دندان شود.
عوارض بلیچینگ دندان عصب کشی شده
ایجاد عوارض در بلیچینگ دندان عصب کشی شده بیشتر است، زیرا در این روش حفره در دندان ایجاد شده و سطح تماس افزایش یافته و تماس مواد سفید کننده با ریشه میتواند باعث تحلیل لثه شود.
اگر ظاهر دندان شما بعد از عصب کشی خوب نیست و سطح دندان به علت وجود مواد پر کننده ناسازگار با بلیچینگ مناسب این کار نیست، بلیچینگ انجام نمیشود زیرا حفره ایجاد شده باعث از بین رفتن دندان میشود، در این موارد از روکش استفاده میشود.
کدام روش بلیچینگ دندان عصب کشی شده بهتر است؟
تشخیص روش مناسب بلیچینگ به عهده دندانپزشک است. این روش با توجه به تغیرات رنگ دندان ، نوع پر شدگی و شرایط برای ایجاد حفره میتواند مختلف باشد. اگر تغییر رنگ نسبتا زیاد باشد از روش های ترکیبی استفاده میشود، در این شرایط امکان دارد روشهای بلیچینگ با هم استفاده شود.
کدام ماده سفید کننده بهتر است؟
با توجه به اینکه معمولا بلیچینگ با پراکسید هیدروژن و سدیم پربورات انجام میشود، اگر سفید کردن تنها در یک جلسه انجام شود پراکسید هیدروژن مناسبتر است علت این امر، بافت خمیری هیدروژن پراکسید و امکان پایین بودن نفوذ مواد به دندان است.
آیا تفاوت بلیچینگ با لیمنت را میدانید کدام یک بهتر است؟
ابتدا بلیچینگ انجام دهیم یا عصب کشی؟
بهتر است قبل از عصب کشی دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و دندانهای خود را به صورت حرفهای سفید کنید. سفید کردن دندان در مطب نتایج بهتری دارد. روش سفید کردن ممکن است برندینگ دندان را سفید کند. بعد از سفید کردن روکش دندان را انجام دهید. در صورتی که ابتدا دندان را عصب کشی کنید، رنگ آن به وسیله بلیچینگ تغییر نخواهد کرد.