از آنجایی که این دو شکل از ترمیم دندان از نظر ساختار و نحوه عملکردشان شباهت هایی دارند، ممکن است با هم اشتباه گرفته شوند. در این مطلب قصد داریم شما را با تفاوت روکش دندان و کامپوزیت دندان بیشتر آشنا کنیم. مهمترین تفاوت روکش دندان و کامپوزیت عبارتند از:
- سطح آسیب دندان: روکشها برای پوسیدگی های وسیع مناسبند.
- طول عمر: روکشها نسبت به کامپوزیت طول عمر بیشتری دارند.
- هزینه: کامپوزیتها ارزان ترند.
- مطابقت با رنگ دندان بیمار: کامپوزیتها مطابقت بیشتری با رنگ دندان بیمار دارند.
فرق کامپوزیت با روکش
در حالی که هر دو درمان عملکرد و ظاهر دندان را بهبود میبخشند، اما در برخی موارد تفاوت روکش دندان و کامپوزیت بارز است. تفاوت اصلی در میزان آسیبی است که آنها برطرف میکنند. پر کننده کامپوزیت مشکلات جزئی را برطرف میکند، در حالی که روکشها، دندانهای آسیب دیده را بازسازی میکنند.
پرکنندههای کامپوزیت از مواد رزین کامپوزیت همرنگ دندان ساخته میشوند و برای پر کردن سوراخ باقی مانده در دندان پس از برداشتن پوسیدگی دندان استفاده میشوند. همچنین میتوان از آنها برای درمان دندانی که دچار تراش کوچک شده است استفاده کرد. پرکردگیهای کامپوزیت قوی هستند، اما برای استفاده از آنها نیاز به مقدار زیادی ساختار دندان دارند. باید این نکته را ذکر کنیم که کامپوزیت ها اغلب برای کارهای زیبایی و ترمیمی در زیباسازی دندان استفاده میشوند.
برای اطلاعات بیشتر: قیمت کامپوزیت دندان
روکشها به صورت کلاهک مانند، دندان آسیب دیده را کاملا میپوشانند. روکشها از مواد مختلفی مانند چینی، فلز یا حتی کامپوزیت ساخته میشوند. روکشها برای بازیابی دندانهایی که به طور قابل توجهی در اثر پوسیدگی، ضربه، یا ساییدگی زیاد آسیب دیده اند، کاربرد دارند.
دیگر تفاوت روکش دندان و کامپوزیت، مدت زمان درمان است. پر کردن با کامپوزیت معمولا میتواند در یک جلسه تکمیل شود، در حالی که روکش های دندان اغلب به دو یا چند جلسه نیاز دارند. علاوه بر این، کامپوزیت به دلیل مواد و زمان کمتر مورد نیاز برای ترمیم، عموما مقرون به صرفهتر از روکش هاست.
مقایسه مراحل انجام روکش و کامپوزیت دندان
تفاوت روکش دندان و کامپوزیت فقط به کاربرد و مواد آنها محدود نمیشود بلکه تفاوتهایی در مراحل انجام نیز با هم دارند که در ادامه به صورت جداگانه هر یک را شرح میدهیم.
مراحل انجام کامپوزیت دندان
روش پر کردن دندان با رزین کامپوزیت معمولا شامل چندین مرحله است. در ادامه هر یک از مراحل را به صورت مختصر شرح میدهیم:
- بی حس کردن: قبل از شروع، دندانپزشک از یک بیحس کننده موضعی برای بیحس کردن ناحیه اطراف دندان آسیب دیده استفاده میکند. پس از آن، یک بیحس کننده موضعی برای اطمینان از بیحسی خود دندان تزریق میشود.
- از بین بردن پوسیدگی: هنگامی که ناحیه بیحس شد، دندانپزشک از یک مته دندان برای برداشتن قسمت پوسیده دندان استفاده میکند. این مرحله برای از بین بردن باکتریها و ایجاد فضا برای مواد پر کننده بسیار مهم است. سپس حفره به طور مناسب برای پر کردن شکل داده میشود.
- آماده سازی حفره: پس از حذف پوسیدگی، حفره با استفاده از یک ژل اسیدی آماده میشود. این کار مینای دندان را زبر میکند و پیوند بین رزین کامپوزیت و دندان را تقویت میکند. سپس این ناحیه کاملا شسته و خشک میشود.
- پر کردن کامپوزیت: رزین کامپوزیت که در ابتدا ژل مانند است، به صورت لایهای اعمال میشود تا حفره کاملا پر شود. هر لایه با استفاده از یک چراغ LED مخصوص که مواد را سخت میکند، سفت میشود. این فرآیند معمولا شامل حدود سه لایه است که هر لایه ۱-۲ دقیقه زمان میبرد تا ببندد.
- شکل دادن: هنگامی که حفره پر میشود، دندانپزشک پرکردگی را طوری شکل میدهد که با خط طبیعی دندان مطابقت داشته باشد. در نهایت، پرکننده برای اطمینان از صاف بودن سطح، صیقل داده میشود.
همچنین بخوانید: بهترین برند های کامپوزیت دندان
مراحل انجام روکش دندان
روکش تاج دندان یک روش درمانی رایج است که برای ترمیم دندانهای آسیب دیده یا ضعیف استفاده میشود. در اینجا یک نمای کلی از فرآیند، از جمله آنچه که باید قبل، در طول و بعد از عمل انتظار داشته باشید، ارائه شده است.
تاج دندان درپوشی است که روی دندان قرار میگیرد تا شکل، اندازه، استحکام و ظاهر آن را بازیابی کند. روکشها را میتوان از مواد مختلفی از جمله چینی، فلز یا ترکیبی از هر دو ساخته و در موارد پوسیدگی شدید، شکستگی یا پس از درمان ریشه استفاده کرد.
- مشاوره و معاینه: این فرآیند با یک مشاوره شروع میشود که در آن دندانپزشک دندان را معاینه میکند و برای ارزیابی ساختار زیرین اشعه ایکس میگیرد. این مرحله به تعیین اینکه آیا درمان مناسب است یا خیر کمک میکند.
- آماده سازی دندان: هنگامی که روکش ضروری تشخیص داده شود، دندانپزشک دندان را آماده میکند. بیحسی موضعی برای بیحس کردن ناحیه انجام میشود. دندانپزشک هر نواحی پوسیده یا آسیب دیده دندان را برمیدارد و ساختار باقی مانده را شکل میدهد تا پایهای پایدار برای روکش ایجاد کند.
- قالب گیری: پس از شکل دادن به دندان، دندانپزشک یک قالب میگیرد که میتواند با استفاده از مواد قالبگیری سنتی باشد یا فناوری اسکن دیجیتال انجام شود. این تصور برای تهیه یک روکش مناسب بسیار مهم است.
- قرار دادن موقت تاج: در طول زمانی که روکش دائمی در حال ساخت است (که ممکن است چند هفته طول بکشد)، یک روکش موقت برای محافظت از دندان آماده شده قرار داده میشود.
- ساخت روکش: قالبها به لابراتوار فرستاده میشوند، جایی که روکش سفارشی ساخته میشود. برخی مطبهای دندانپزشکی از فناوری CEREC (مخفف عبارت Ceramic Reconstruction به سیستم طراحی و ساخت ترمیمهای دندانپزشکی مرغوب و باکیفیت بدون فلز (سرامیکی) که ظرف یک جلسه ساخته میشود، اشاره دارد.) استفاده میکنند که امکان ساخت روکش در همان روز را فراهم میکند و نیاز به روکش موقت را از بین میبرد.
- هنگامی که روکش دائمی آماده شد. روی دندان بیمار نصب میشود.
معایب کامپوزیت نسبت به روکش دندان
یکی دیگر از تفاوت روکش دندان و کامپوزیت، تفاوت در معایب آنهاست. قبل از اینکه تصمیم بگیرید کدام گزینه برای شما بهترین است، معایب هر یک از این روشهای ترمیمی را در ادامه مطالعه کنید:
معایب کامپوزیت
- ممکن است برای مناطق وسیع آسیب یا پوسیدگی مناسب نباشد.
- به اندازه روکشهای دندان قوی نیست.
- کامپوزیتها در طول زمان مستعد تغییر رنگ هستند.
برای اطلاعات بیشتر: عوارض کامپوزیت دندان
معایب روکش دندان
- گرانتر از کامپوزیت است.
- نمیتوان به راحتی با رنگ دندانهای طبیعی مطابقت داد.
- نیاز به برداشتن مینای طبیعی دندان دارید.
- ممکن است باعث حساسیت دندانها شود، به ویژه در چند هفته اول پس از قرار دادن.
- ممکن است به مرور زمان بشکند.
- میتوانند باکتریها را به دام بیندازند و اگر به درستی جا نشوند منجر به پوسیدگی شوند.
مقایسه مزایای روکش دندان و کامپوزیت
روکش دندان و کامپوزیت هر دو روشهای ترمیمی مناسبی هستند که با توجه به وسعت آسیب دندان، کاربرد متفاوتی دارند در ادامه به مزایای روکش دندان و کامپوزیت میپردازیم:
مزایای کامپوزیت
- مقرون به صرفه
- قابل تطبیق با رنگ طبیعی دندان
- تعمیر آسان با کمترین ناراحتی
مزایای روکش
- بادوام و قوی
- میتواند برای مناطق بزرگتر آسیب یا پوسیدگی استفاده شود.
- احتمال تغییر رنگ در طول زمان کمتر از کامپوزیت است.
- دندانهای فرسوده، شکسته یا پوسیده را درمان میکند.
- محافظت از دندان در برابر فرسایش (ساییدگی و پارگی).
- بهبود جویدن
برای اطلاعات بیشتر: آیا روکش دندان تغییر رنگ می دهد؟
کاربردهای کامپوزیت و روکش دندان
تفاوت روکش دندان و کامپوزیت در واقع در کاربرد هر یک از آنهاست. این درمانها هر کدام قادرند مشکلات دندانی خاصی را برطرف کنند. کامپوزیت ممکن است گزینه خوبی برای مناطق کوچکتر آسیب یا پوسیدگی مانند تراش جزئی یا ترک باشد. همچنین میتوان از پرکنندههای کامپوزیت برای جایگزینی پرکنندههای آمالگام قدیمی استفاده کرد.
روکش دندان یک درمان دندانپزشکی ترمیمی است که برای پوشاندن و محافظت از دندان آسیب دیده یا ضعیف شده به دلیل پوسیدگی، ترک، شکستگی یا بریدگی استفاده میشود. روکشهای دندان از فلز، مواد چینی ذوب شده به فلز (PFM) یا سرامیک ساخته میشوند. ماده انتخابی به محل و میزان آسیب و بودجه بیمار بستگی دارد.
مقایسه هزینه روکش دندان و کامپوزیت
یک دیگر از تفاوت روکش دندان و کامپوزیت در هزینههاست. موادی که برای ساخت هر یک از این ترمیمها استفاده میشود متفاوت است و به همین دلیل قیمت روکش دندان و کامپوزیت نیز با هم فرق دارد. بسته به مواد مورد استفاده در روکش اعم از طلا، به مراتب قیمت روکشهای دندانی بیشتر از کامپوزیت خواهد بود. توصیه میکنیم قبل از انجام هر یک از کارهای ترمیمی هزینه به روز آن را از مرکز درمانی جویا شوید.
متن انگلیسی:
“Composite fillings are relatively easy and inexpensive compared to other restoration options, such as dental crowns or veneers.”
ترجمه فارسی: «پر کردن کامپوزیت در مقایسه با سایر گزینه های ترمیم مانند روکش دندان یا ونیر نسبتا آسان و ارزان است.»
به نقل از سایت mylakewindsdental
مقایسه طول عمر روکش دندان و کامپوزیت
یکی از مهمترین تفاوت روکش دندان و کامپوزیت طول عمر آنهاست. کامپوزیت معمولا بین ۵ تا ۷ سال دوام میآورد، در حالی که روکشهای دندان با مراقبت مناسب تا ۱۵ سال دوام میآورند. اگر متوجه سایش، پارگی یا آسیب دیدید، زمان تعویض روکش دندان فرا رسیده است.
کلام آخر
در این مطلب ما اصلیترین تفاوت روکش دندان و کامپوزیت را ذکر کردیم، اما هیچ اولویت خاصی وجود ندارد. انتخاب بین روکشها و کامپوزیت به عواملی مانند میزان آسیب دندان، ترجیحات زیبایی شناختی و بودجه شما بستگی دارد. مشاوره با دندانپزشک میتواند به تعیین مناسبترین گزینه بر اساس نیازها و شرایط کمک کند.
اگر بخواهیم تفاوت روکش دندان و کامپوزیت را در چند جمله به صورت خلاصه ذکر کنیم: پرکردگیهای کامپوزیت معمولا نسبت به روکشهای دندانی ارزانتر و آسانتر هستند، اما ممکن است برای مناطق بزرگتر آسیب یا پوسیدگی مناسب نباشند. از سوی دیگر، روکشهای دندانی را میتوان برای نواحی بزرگتر استفاده کرد و اغلب بیشتر از کامپوزیت دوام میآورد.
سوالات متداول
انجام روکش دندان دردناک نیست. ممکن است تا چند روز فقط کمی حساسیت و درد داشته باشد.
جواب این سوال بستگی به میزان آسیب یا پوسیدگی و بودجه شما دارد. پرکردگی های کامپوزیت معمولا هزینه کمتری دارند و ترمیم آن آسانتر است، در حالی که روکشهای دندانی را میتوان برای مناطق بزرگتر آسیب یا پوسیدگی استفاده کرد و ممکن است مدت بیشتری دوام بیاورد.
کامپوزیت معمولا با رنگ طبیعی دندان شما مطابقت دارند. اما روکشها ممکن است اندکی تفاوت با دندانهای بیمار داشته باشد. اما روکشهای دندانی در طول زمان نسبت به پرکنندههای کامپوزیت کمتر تغییر رنگ میدهند.