برفک دهانی با نام های پزشکی کاندیدیازیس دهانی یا کاندیدیازیس حفره حلقی، یکی از مجموعه بیماری های دهان و دندان است. ایجاد عفونت باکتریایی و رشد بیش از حد قارچ در دهان باعث بروز برفک های سفید رنگ در دهان می شود.
معمولا در کودکان و نوزادان بیشترین حجم از برفک دهانی مشاهده می شود. برفک دهانی در حالت عادی خیلی خطرناک نیست و درمان آن امکان پذیر است. هرچند باید به این نکته توجه داشته باشید که این بیماری در صورت گسترش در نقاط دیگر بدن باعث معضلاتی خواهد شد. همین امر باعث می شود که داشتن اطلاعات کافی در زمینه برفک دهانی مهم باشد.
برفک دهان چیست؟
برفک دهان یا همان کاندیدیازیس دهان، بر اثر عفونت مخمر، باکتریایی و یا تراکم قارچ در دهان شکل می گیرد. در حالت عادی در دهان افراد قارچ وجود دارد، از جمله قارچ کاندیدیازیس که به صورت طبیعی در دهان هست. اما زمانی که مقدار آن بیشتر از حد نرمال شود و رشد کند فرد دچار برفک دهانی میشود.
برفک دهانی یک بیماری برای تمام سنین است. هرچند فراگیری آن در نوزادان، کودکان و افراد مسن بیشتر می باشد که دلیل این مورد ضعف سیستم دفاعی بدن است. معمولا در افراد جوان و میانسال زمانی اتفاق می افتد که فرد دچار بیماری خاصی مانند HIV باشد.
علائم برفک دهان
برای اینکه بفهمیم به این بیماری مبتلا هستیم یا نه می توانیم علائم برفک دهانی را در مورد خودمان مرور کنیم. البته در بعضی موارد در زمان شروع هیچ علائمی را بروز نمی دهد و ممکن است مدتی به صورت مخفی فعالیت کند ولی با گسترش میزان عفونت و شدیدتر شدن آن علائم زیر قابل مشاهده خواهد بود:
- درد و سوزش در دهان
- مشاهده لکه های سفید و زرد بر روی سطح زبان، لثه ها، لب ها و لوزه ها.
- بروز خونریزی در برخی موارد که با تراشیدن برجستگی ها و لکه های دهان ایجاد می شود.
- احساس وجود جسمی پنبه ای شکل در دهان
- خشک شدن و ترک خوردن پوست در اطراف دهان
- تغییر در حس چشایی و احساس طعم بد غذا
- در موارد بالاتر احتمال از دست دادن حس چشایی
- احساس فشار در گلو برای بلعیدن غذا
- تحریک شدن و حساس شدن پوست در زیر دندان های مصنوعی
این علائم در دسته علائم دهانی قرار می گیرند که مشاهده آنها خبر از ابتلا به برفک دهانی دارد. جدایی از این موارد ممکن است عفونت به سایر نقاط بدن هم انتقال پیدا کند و در نقاط دیگر نیز علائم خود را نشان دهد. مثلا در موارد نادر مری افراد تحت تاثیر برفک دهانی قرار گرفته اند.
برای اطلاعات بیشتر:علت بوی بد دهان و راه های درمان
دلایل برفک دهان
باکتری ها و قارچ ها: زمانی یک عفونت مخمری ایجاد می شود که با رشد بیش از اندازه و غیر معمول قارچ (Candida albicans) روبرو باشیم. وجود قارچ در دهان به خودی خود موردی ندارد و یک ویژگی طبیعی و معمول است. زمانی که این سیستم ایمنی به هر دلیلی دچار مشکل شد و تعادل در بدن به هم خورد، قارچ ها دیگر تحت کنترل نخواهند بود و میزان فعالیت خود را افزایش می دهند.
استفاده از آنتی بیوتیک ها: آنتی بیوتیک ها با کاهش میکروارگانیسم های بدن، عاملی برای رشد بیشتر قارچ ها می شوند. بنابراین امکان ایجاد آفت دهانی بوجود می آید که در بیشتر موارد بعد از کاهش یا قطع مصرف دارو، از بین می روند.
فرآیند درمان بیماری های سرطانی: درمان هایی مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی عاملی برای از بین بردن سلول های سالم هستند و یا میزان فعالیت آنها را کاهش می دهند. بنابراین سیستم بدن دچار تغییر می شود و شرایط ایجاد این مشکل یا سایر عفونت ها فراهم می شود.
بیماری های تضعیف کننده سیستم دفاعی بدن: از جمله این بیماری ها می توان به سرطان خون و اچ آی وی اشاره کرد. به همین دلیل است که کاندیدیازیس دهانی در برخی موارد به عنوان یک نشانه و علامت ابتلا به HIV هم در نظر گرفته می شود.
بیماری دیابت: افراد دیابتی نیز مستعد ابتلا به برفک دهانی هستند و باید این نکته را در نظر بگیرند که سیستم دفاعی بدن آنها به دلیل دیابت بسیار ضعیف شده است و میزان قند خون در بدن بسیار بالاست. چنین شرایطی محیط را برای ایجاد عفونت و رشد قارچ ها مهیا می کند.
عوارض برفک دهان
با پیشگیری و یا انجام درمان درست در مورد برفک دهانی، امکان ایجاد عوارض خطرناک وجود نخواهد داشت. اما در شرایطی که سیستم ایمنی فرد ضعیف است و به بیماری خاصی مبتلا است، این امکان وجود دارد که عفونت وارد مری شود و گسترش بیشتری داشته باشد.
در برخی موارد نیز قارچ و عفونت با ورود به جریان خون می تواند نواحی حساس بدن فرد مانند قلب، مغز و چشم را تحت تاثیر قرار دهد که یک حالت تهاجمی است و به اسم کاندیدیازیس سیستمیک معروف است. چنین شرایطی باعث اعلام زنگ خطر است و احتمال ایجاد مشکلات اساسی در نقاط تحت تاثیر و حساس مانند چشم وجود دارد.
پیشگیری از برفک دهان
از آنجایی که بیماری های قارچی قابل انتقال هستند و همچنین میزان رشد آنها به سیستم بدن بستگی دارد، می توان با رعایت نکات زیر از ابتلا به برفک دهان پیشگیری کرد :
- رعایت اصول مربوط به بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن، نخ دندان، مراجعه دورهای به دندانپزشک)
- برداشتن دندان مصنوعی در زمان خواب، نظافت آنها به صورت روزانه و توجه به سالم بودن آنها
- استفاده از رژیم غذایی مناسب و مغذی برای داشتن بدن سالم با سیستم ایمنی بالا
- در صورت استفاده از اسپری کورتیکواستروئید حتما دهان خود را بعد از آن بشویید و مسواک بزنید.
- کنترل سطح قند خون در افراد دیابتی
- درمان عفونت مخمری که در هر نقطه از بدن ایجاد شده است.
- رفع برفک از سطح زبان و دهان با استفاده از مسواک نرم
- استفاده از غذاهای دارای پروبیوتیک
تشخیص کاندیدیازیس دهان
اولین و مشخص ترین شیوه تشخیص برفک دهانی بررسی علائم آن توسط فرد یا پزشک می باشد. معمولا پزشک با مشاهده و معاینه وضعیت دهان فرد، کاندیدیازیس دهانی را به آسانی تشخیص می دهد. با این حال در بعضی موارد برای تشخیص دقیق و بررسی شرایط و شدت بیماری، نیاز به نمونه برداری می باشد. در این نمونه گیری پزشک برای انجام بیوپسی از برجستگی دهان با تراشیدن نمونه مورد نظر خود را بر می دارد تا در آزمایشگاه وجود کاندیدیازیس در آن تایید شود.
در مواردی که احتمال ابتلای مری به برفک وجود دارد، پزشک برای دریافت اطلاعات بیشتر و تشخیص نهایی از آندوسکوپی استفاده می کند که در این روش لوله نازک همراه با دوربین از طریق دهان وارد مری می شود و وضعیت به صورت کامل بررسی می گردد.
راه های درمان برفک دهان
درمان های پزشکی
درمان برفک دهانی بیشتر توسط مصرف دارو صورت می گیرد و پزشک با توجه به دلایل ایجاد آن و وضعیت بدنی فرد یک یا چند مورد از داروهای زیر را تجویز می کند:
- تجویز فلوکونازول به عنوان یک داروی ضد قارچ خوراکی
- تجویز قرص کلوتریمازول لوزی شکل که به عنوان داروی ضد قارچ استفاده می شود.
- تجویز ایتراکونازول برای افرادی که با سایر درمان های برفک دهانی بهبود پیدا نکرده اند. این داروی ضد قارچ همچنین برای رفع برفک دهانی افراد مبتلا به HIV نیز تجویز می گردد.
- استفاده از دهانشویه ضد قارچ نایساتین که عفونت سطحی را از بین می برد. برای دریافت نتیجه بهتر، باید مقدار مشخصی از این دهانشویه درون دهان خود یا کودک بچرخانید.
- تجویز آمفوتریسین بی برای مواردی که برفک دهانی بسیار شدید است، استفاده می شود.
طول درمان کاندیدیازیس دهانی معمولا کمتر از دو هفته است و باید به صورت دقیق و درست تمام موارد تجویز شده توسط دکتر را مصرف کنید. با این حال امکان بازگشت بیماری در برخی موارد بعد از درمان نیز وجود دارد.
احتمال تکرار برفک دهانی برای نوزادان در سال اول زندگی، وجود دارد و نباید دچار اضطراب و دلهره شد.
درمان های خانگی
در صورتی که خود فرد این بیماری را تشخیص دهد و یا در بعضی موارد هم که پزشک برفک دهانی را تایید می کند، می توانید از درمان های خانگی برای برفک دهانی استفاده کنید. این درمان ها شامل تغییرات در سبک زندگی، تغییر در برنامه غذایی و استفاده از موارد درمانی خانگی می باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت کامل و اهمیت دادن به مواردی چون مسواک زدن مرتب، تعویض مسواک بعد از اتمام درمان، نظافت کامل و درست دندان های مصنوعی
- عدم استفاده از دهانشویه و اسپری، مگر اینکه مورد خاصی از آن را پزشک تجویز کرده باشد.
- استفاده از داروهای تسکین دهنده برفک دهانی در بزرگسالان
- استفاده از محلول آب نمک، محلول آب و جوش شیرین، محلول آب و آبلیمو، محلول آب و سرکه سیب برای شستشوی دهان.
- استفاده از ماست پروبیوتیک نیز اثرگذار است.
درمان های گیاهی
در طب سنتی و گیاهی، برخی از گیاهان و روش ها برای درمان کاندیدیازیس دهان مطرح شده اند. اما مهم است به این نکته توجه کنید که این روش ها به عنوان درمان تکمیلی در کنار درمان های مدرن در نظر گرفته می شوند و قبل از استفاده هرگونه روش گیاهی، مشورت با پزشک متخصص ضروری است. برخی از گیاهان و روش های گیاهی مطرح شده در درمان برفک دهان عبارتند از:
- گلاب: قرار دادن گلاب در چای یا قرقره کردن آن به عنوان ضد قارچ موثر است.
- جوش شیرین: محلول غلیظ جوش شیرین با آب مخلوط شده و به عنوان ضدعفونی کننده برای زخم های دهانی مورد استفاده قرار می گیرد.
- شیرخشت: چرخاندن شیرخشت در دهان ممکن است به بهبود برفک دهان کمک کند.
- عرق کاسنی: عرق کاسنی طبع سردی دارد و مصرف آن در دوران شیردهی و بارداری باید با مشورت متخصص صورت گیرد.
- ترنجبین: حل کردن ترنجبین در آب جوش و خوردن روزی ۲ بار از این محلول به بهبود برفک دهان کمک می کند.
برفک دهان در دوران شیردهی
هم مادر هم نوزادان در زمان شیردهی در معرض خطر ابتلا به برفک دهانی قرار دارند. چرا که قارچ ایجاد کننده برفک دهان در کودک می تواند عاملی برای ایجاد عفونت قارچی در سینه و نوک آن باشد یا اگر مادر به عفونت قارچ سینه مبتلا است ممکن است از طریق شیردهی به نوزاد منتقل شود.
در برخی موارد نیز ممکن است کاندیدیازیس دهانی کودک به پستان مادر منتقل شود ولی نشانه هایی از عفونت وجود نداشته باشد. چرا که قارچ ها می توانند بدون ایجاد عفونت نیز زنده بمانند. با این حال نشانه های ابتلا به عفونت مخمر در سینه و نوک آن شامل موارد زیر است:
- ایجاد سوزش و خارش در نوک پستان و نواحی اطراف آن
- ایجاد درد در پستان چه زمان شیردهی و چه بعد از آن
- ایجاد لکه های سفید و کم رنگ در نواحی نوک پستان
- براق شدن پوست نوک پستان و اطراف آن
- پوست اندازی و پوسته پوسته شدن نوک پستان و اطراف آن
حتما به این نکته توجه داشته باشید که چه برفک در کودک وجود داشت و چه عفونت در پستان مادر وجود داشت، باید مراحل درمان سریعا آغاز شود تا تکرار این چرخه انتقال از کودک به مادر و یا از مادر به کودک از بین برود.
درمان برفک دهان در دوران بارداری
درمان برفک دهان شامل مجموعه ای از اقدامات و داروها هستند که به کنترل و درمان عفونت قارچی مرتبط با این مشکل کمک می کنند. درمان های معمول شامل:
- قرص فلوکونازول یا کپسول فلوکونازول: داروی ضد قارچی که به صورت خوراکی تجویز می شود و در درمان برفک دهان موثر است.
- قرص و قطره کلوتریمازول: این داروها به صورت خوراکی یا مکیدنی توسط پزشک تجویز می شوند و به کنترل قارچ ها کمک می کنند.
- قرص نیستاتین یا قطره نیستاتین: داروی ضد قارچ که به عنوان دهانشویه استفاده می شود و در درمان برفک دهان موثر است.
- اینتراکونازول: داروی ضد قارچ خوراکی که در موارد شدید یا در افراد مبتلا به HIV ممکن است تجویز شود.
- ژل برفک دهان داکتارین: ژل مخصوص برفک دهان که ممکن است توسط پزشک تجویز شود.
- قطره ویوله دوژانسین: قطره ضد قارچ که می تواند در درمان برفک دهان مفید باشد.
- آمفوترسین: داروی ضد قارچ قوی که در موارد شدید ممکن است استفاده شود.
- مترونیدازول: این دارو ممکن است در ترکیب با دیگر داروها برای کنترل عفونت های باکتریایی و قارچی تجویز شود.
- دیفن هیدرامین: داروی ضد قارچی که به صورت شربت مورد استفاده قرار می گیرد.
برفک دهان در نوزادان و کودکان
به دلیل سیستم دفاعی ضعیف کودکان، در بیشتر موارد بیماری برفک دهان برای نوزادان و کودکان اتفاق می افتد. رایج ترین راه ابتلا به برفک دهانی در نوزادان نیز انتقال عفونت از مادر به نوزاد چه در زمان زایمان و چه در زمان شیردهی می باشد.
در کنار این موارد از طریق محیط نیز ممکن است مخمر عفونت وارد دهان نوزاد شود. مانند وسایلی که کودک به دهان خود می برد و یا پستانک و دندانی کودک که عاملی برای ایجاد آن هستند.
در صورتی که نوزاد و کودک به برفک دهانی مبتلا شود علائم زیر را مشاهده خواهید کرد:
- ایجاد لکه هایی به رنگ سفید یا زرد که به صورت برجسته در سطح زبان، لوزه ها، لثه ها و لب ها مشاهده می شود.
- خونریزی دهانی (علت خونریزی لثه چیست؟) بر اثر تراشیده شدن برجستگی ها
- سوزش به همراه درد در دهان
- احساس تلخی در دهان
- خشک شدن پوست در گوشه ها و اطراف دهان
همچنین ایجاد کاندیدیازیس دهانی در کودک، مشکلات جانبی را نیز به همراه خواهد داشت که ممکن است شامل مواردی چون کاهش اشتها، مشکل در تغذیه، تحرک پذیری و گر گرفتگی شود.
در صورتی که علائم کاملا واضح نیست و نمی توانید به قطعیت برسید که کودک به برفک دهانی مبتلا شده است یا خیر، به پزشک مراجعه کنید و در صورت تایید پزشک، درمان را هم برای کودک و هم برای مادر که به او شیر می دهد آغاز کنید. معمولا در چنین شرایطی برای کودک داروی ضد قارچ تجویز می شود و به مادر توصیه می شود که از کرم های ضد قارچ مانند تربینافین یا کلوتریمازول بر روی پستان خود استفاده کند. حتما توجه داشته باشید که قبل از شیردهی، کرم را از روی پستان پاک نمایید.
همچنین به صورت مرتب تمام مواردی را که دهان کودک با آنها در تماس است را ضد عفونی کنید. از جمله پستانک کودک، دندانی کودک، نوک سینه های مادر و هر وسیله ای که کودک به دهان خود می برد.
آیا برفک دهان نوزاد درد دارد؟
این بیماری باعث درد و ناراحتی در نوزادان می شود، اما بیشتر نوزادان آن را احساس نمی کنند.
علت خوب نشدن برفک دهان نوزاد چیست؟
اگر نوزاد دارای سیستم ایمنی ضعیف باشد، قابلیت بدن برای مقابله با عفونت ها کاهش می یابد و این بیماری به دلیل رشد زیاد قارچ (Candida albicans) ممکن است بهبود نیابد.
برفک دهان در بزرگسالان
برفک دهانی یک بیماری دهان و دندان است که تنها مختص کودکان نیست و بزرگسالان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. در افراد مسن به دلیل کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به برفک دهانی وجود دارد و در جوانان و میانسالان این مورد کمتر می باشد.
اگر فرد دچار بیماری خاصی مانند HIV و دیابت باشد مستعد ابتلا به برفک دهانی هم هست. همچنین خوب است بدانیم نظافت دهان و دندان بسیار مهم می باشد و احتمال ابتلا به کاندیدیازیس دهانی در تمام سنین وجود دارد. اگر فرد از سلامتی کامل برخوردار باشد و تحت شرایط جانبی دچار برفک دهانی شده باشد، جای نگرانی وجود ندارد و با مشکلات جدی روبرو نخواهد شد. در چنین مواردی با درمانهای رایج، برفک دهانی به سرعت مداوا می شود. اما در مواردی که سیستم ایمنی بدن ضعیف است احتمال انتقال عفونت به سایر نقاط بدن وجود دارد.
آیا برفک دهانی مسری است؟
بیماری های قارچی در صورت انتقال آن، مسری می باشد. به همین دلیل اگر به خاطر بوسیدن و یا شرایط دیگر قارچ عامل برفک دهان از شخصی به شخص دیگر انتقال پیدا کند، احتمال ابتلای فرد به برفک وجود دارد.
از طرفی انتقال عفونت مخمر محدود به دهان نمی باشد و ممکن است که این عفونت از یک قسمت بدن فرد بیمار به قسمتی از بدن شخص دیگر انتقال پیدا کنید. معمولا این مورد در روابط جنسی با شریک زندگی اتفاق می افتد و چنانچه فرد دچار کاندیدیازیس دهانی، عفونت مخمر در آلت تناسلی یا واژن باشد، می تواند از طریق رابطه، عفونت را به فرد همراه انتقال دهد.
یکی دیگر از موارد انتقال عفونت مخمر، انتقال از مادر به فرزند است که ممکن است در صورت داشتن عفونت مخمر واژن در زمان زایمان به نوزاد منتقل شود و یا به دلیل داشتن عفونت مخمر در سینه و نوک آن، در زمان شیر دهی، کودک مبتلا شود. حالت عکس این موضوع نیز صادق است و اگر کودک دارای برفک دهانی باشد امکان انتقال آن به بدن مادر وجود دارد.
الزاماً و در تمام موارد انتقال قارچ و عفونت مخمری برفک دهانی از فردی به فرد دیگر، باعث بیماری عفونتی در دهان و لثه (انواع بیماری های لثه) یا سایر نقاط بدن نمی شود.
به این نکته هم توجه داشته باشید که ابتلا به کاندیدیازیس دهان دلیل بر آن نیست که حتما از یک فرد به شما سرایت کرده است. بلکه ممکن است به دلایل مختلفی که مربوط به سیستم ایمنی بدن است و یا اینکه بخاطر محیط زندگی به این بیماری مبتلا شده باشید.
سوالات متداول
مدت زمان درمان برفک دهان در بزرگسالان و کودکان ممکن است متفاوت باشد و به عوامل مختلفی از جمله شدت عفونت، تجویز داروها، وضعیت سیستم ایمنی فرد و تطابق با درمان بستگی دارد. با این حال، این بیماری با درمان به موقع در عرض ۴ تا ۵ روز بهبود می یابد.
اگر عفونت در دهان بدون درمان مناسب باقی بماند، ممکن است عفونت به سایر مناطق از جمله گلو، ریه ها، گوارش، و حتی به صورت سیستمیک(در کل بدن) گسترش یابد.
برای درمان برفک دهان، می توانید به پزشک عمومی یا خانواده، دندانپزشک (در صورت مرتبط بودن با مشکلات دندانی)، پزشک عفونی (در صورت عفونت شدید) یا پزشک کودکان مراجعه کنید. هر یک از این تخصص ها ممکن است در تشخیص و درمان این بیماری کمک کنند. در صورت عدم بهبود یا شدت علائم، مشاوره با پزشک ضروری است.
استرس شدید و طولانی مدت می تواند به آزاد شدن هورمون کورتیزول از غدد فوق کلیوی تاثیر بگذارد. کورتیزول یک هورمون استرس است که با کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش میزان قند خون باعث کاندیدیازیس دهان می شود.
این بیماری ممکن است باعث ایجاد علائمی نظیر گلو درد و گرفتگی صدا شود. این عفونت معمولا با رنگ سفید یا زرد در زبان و دهان همراه است و ممکن است به صورت یک لایه روی زبان یا لثه ها ظاهر شود.
برفک دهان می تواند در سطوح مختلف دهان و حتی گوشه های خارجی آن را درگیر کند، اما دلمه شیر معمولا فقط روی زبان قرار می گیرد و در سایر ناحیه های دهان گسترش نمی یابد.
من یدونه بیسکوییت نمیتونم بخورم تورو خدا کمکم کنید، رابطه داشتم با دوس دخترم دلیلش اونه، اون میگ سوزش گرفتم ولی من اهمیت ندادم چکار کنم
سلام وقت بخیر
برفک دهان ویروسی است و از طریق سکس دهانی منتقل می شود. باید حضوری مراجعه نمایید تا بررسی شود که همان برفک دهانی گرفته اید و یا چیز دیگری است. اگر برفک باشد برایتان دارو تجویز می شود و دهان شستشو داده می شود. حدود ۱۰ روز الی دو هفته زمان می برد تا برطرف شود.
وقت شما بخیر من الان نزدیک یه هفتست که تازه فهمیدم برفک دهانی دارم و روی زبونم و ته حلقم خیلی سفیده و روی سقف دهنم زرده
و دکتر داروی نیستاتین داده و در کنارش باقی چیزایی که براش خوبه مثل ماست مصرف میکنم ولی سفیدی روی زبونم بجای اینکه کم بشه بیشتر میشه، قبل درمان باید همش بزنه بیرون یا غیر طبیعیه؟
سلام وقت بخیر
باید به همان پزشک معالجتان اطلاع دهید و برای ویزیت مجدد مراجعه نمایید. نباید برفک بیشتر شود باید رو به کاهش باشد.
کاش بجای اینکه اینجوری به همه استرس وارد کنید در مقاله به این نکته مهم اشاره میکردید که برفک دهان یک عارضه کاملا طبیعی در بیمارانی است که از داروهای کورتونی استفاده میکنن مثل بیماران مبتلا به آسم که در استفاده از اسپری های کورتونی حداقل سالی دو سه بار دچار این عارضه میشوند و این کاملا طبیعی است
سلام وقت بخیر
نظر شما کاملا صحیح ولی فقط بیمارانی که کورتون مصرف می کنند دچار این عارضه نمی شوند. ما تو مقاله گفتیم که به طور طبیعی قارچ در دهان وجود دارد اما وقتی سیستم دفاعی بدن ضعیف شود تراکم قارچ ها بیشتر شده و باعث ایجاد برفک می شوند. حال این تضعیف سیستم دفاعی میتواند بخاطر مصرف کورتون، آنتی بیوتیک، داروهای دیابت و … باشد.
چطور از شر این برفک دهان خلاص بشیم لطفاً یه راه قطعی بگید
سلام وقت بخیر
ابتدا باید دلیل اصلی ایجاد برفک را بیابید و بعد درمانی برای آن درنظر بگیرید. برفک معمولا بخاطر تضعیف سیستم ایمنی، مصرف بعضی از داروها مانند آنتی بیوتیک و داروهای دیابت و یا مشکلی در دهان بوجود می آید. باید به دندانپزشکی مراجعه نمایید تا آن را بررسی کنند (در بعضی مواقع این سفیدک ها برفک نیستند و دلیل دیگری دارند) و بعد آن را درمان کنند.
من اسپری پودری برای ریه مصرف میکنم. توی عوارض دارو دیده بودم که باعث برفک دهان میشه و خیلی مراعات میکردم ولی با این وجود امروز ته گلوم لکه های سفید دیدم و یه مقدار گلوم درد میکنه. چیکار باید بکنم😢
سلام وقت بخیر
باید حضوری مراجعه نمایید تا دقیق معاینه شود. برفک دهان شبیه به چند نوع بیماری دیگر است که به این صورت قابل تشحیص نیست. بعد از معاینه مشخص می شود و درمانی برای آن پیشنهاد می شود.
علاوه بر آن اگر بخاطر عوارض اسپری باشد باید به پزشکتان بگویید تا آن را تغییر دهند.