شاید شما هم جز کسانی باشید که قصد انجام بلیچینگ دندان را دارید اما از بابت عوارض آن نگرانی دارید و در این زمینه سوالهایی برایتان پیش آمده است. یکی از این سوالها این است که آیا بلیچینگ دندان مضر است؟ اگر هم جز افرادی هستید که از بلیچینگ استفاده کردهاید و مشکلاتی در این زمینه دارید مطالعه این مقاله برایتان مفید است. در این مطلب با شایع ترین عوارض بلیچینگ دندان، عوارض بلیچینگ با لیزر، آسیبهای وارده به مینای دندان با بلیچینگ و چگونگی به حداقل رساندن عوارض بلیچینگ ما را دنبال کنید.
شایع ترین عوارض بلیچینگ دندان
اینکه تصور میشود بلیچینگ دندان مضر است تصور درستی نیست. بلیچینگ از ایمنترین درمانهای دندانپزشکی به شمار میآید. بیمارانی که از این درمان برای زیبایی دندانهای خود استفاده کردهاند، مسئله خاصی در این زمینه نداشتند. اطلاع از عوارض و مضرات این روش زیبایی باعث میشود با خیال آسوده در مورد انجام دادن یا ندادن آن اقدام کنید. بهتر است بدانیم که مزایای بلیچینگ بیشتر از عوارض آن است و از درمانهای مورد استقبال افراد در دندانپزشکی است. با این حال این درمان نیز خالی از عوارض نیست و از رایجترین این عوارض میتوانیم حساسیت در لثه و دندانها را نام ببریم که در هنگام انجام بلیچینگ یا پس از آن ممکن است اتفاق بیفتد. در ادامه این مطلب را کاملتر توضیح میدهیم.
۱. حساسیت و سوزش دندان و لثه
ممکن است در هنگام انجام کار بلیچینگ یا بعد از آن حساسیت و سوزش دندان برای شما به وجود آید که امری غیر طبیعی نیست. اگر سابقه حساسیت دندانی دارید قبل از انجام بلیچینگ به دندانپزشک اطلاع دهید. معمولا در بلیچینگ در مطب، احتمال دارد سوزش دندانی را حس کنید و یا در روش خانگی اگر میزان مواد استفاده شده روی دندان افزایش یابد یا مدت زمان ماندن آن روی دندان زیاد شود نیز ممکن است دچار سوزش دندانی شوید. پس از پایان درمان بلیچینگ نیز امکان حساسیت دندان به غذاهای سرد و گرم وجود دارد این حساسیت تنها تا چند روز ادامه دارد و در صورت ادامه روند باید پزشک خود را در جریان بگذارید.
برای اطلاعات بیشتر: هزینه بلیچینگ دندان
۲. تحریک بافت لثه
مواد سفید کننده به دلیل دارا بودن پراکساید ممکن است باعث سوزش و حتی آسیب به دهان و دندان و لثه شود و در روش بلیچینگ در مطب استفاده از پوششهایی در این زمینه ضروری است. همانطور که بلیچینگ در خانه نیز از این قانون مبرا نبوده و از پوششهای محافظ در آن استفاده میشود. باید دقت کافی صرف شود تا مواد تنها روی دندان و نه لثه ریخته شود.
۳. آسیب رساندن به مینای دندان
استفاده نادرست از مواد سفید کننده آسیب به مینا را در بر دارد به همین علت حتی الامکان روش خانگی سفید کردن را با نظر متخصص دندانپزشکی انجام دهید. دندانپزشکها قبل شروع به کار وضعیت دهان را از جهت مینا و دندانها معاینه میکنند، تا مشکلی از این بابت بیمار را تهدید نکند. اگر مینای دندان به علت استفاده زیاد از مواد نازک شود، عاج دندان تغییر رنگ میدهد در این صورت رنگ دندان بیمار زرد رنگ میشود.
۴. واکنش های آلرژیک
در مواردی ممکن است افراد به مواد سفید کننده حساسیت داشته و مشکلاتی برایشان پیش آید که به صورت؛ سختی در نفس کشیدن و ورم در صورت و لب ها و زبان و کهیر نمود پیدا کند، که باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
۵. سوختگی و تاول
اگر توصیه های دندانپزشک توسط فردی که بلیچینگ دندان انجام میدهد رعایت نشود، در نتیجه بافت لثه در اثر تماس بیش از حد دچار سوختگی و بعضا تاول نیر خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر: فرق جرم گیری و بلیچینگ دندان
۶. ناراحتی معده
اگر شخص حین کار با مواد سفید کننده، آن ها را قورت بدهد و وارد معده شود، دچار مشکلات معده و ناراحتی گوارشی میشود. در این صورت شخص باید آب فراوان بنوشد تا این مشکل حل شود.
۷. زبری دندان ها
در صورتی که ژل سفید کننده به مدت طولانی روی دندان بماند ممکن است به زبری بافت دندان بینجامد در این زمان باید برای حل مشکل با پزشک خود تماس بگیرد.
عوارض بلیچینگ با لیزر
بلیچینگ در کنار لمینت و کامپوزیت یکی از روشهای سفید کردن دندانها است که تیره شدهاند. انتخاب دندانپزشک در درمان بلیچینگ بسیار اهمیت دارد. بلیچینگ با لیزر از جدیدترین روشهای سفید کردن کردن دندان است. سفیدی کردن دندان با بلیچینگ لیزر درخشانی خیلی بیشتری دارد. اما این روش مزایا و معایبی دارد. رنگ دندان ترکیبی از رنگهای زرد است. در طول عمر انسان این رنگ تغییر میکند و تیره میشود. چون رنگدانههای دندانها رنگ ثابتی دارند با بلیچینگ نیز نمیتوان رنگ اصلی آنها را تغییر داد. عوارض استفاده از لیزر در بلیچینگ دندان به شرح زیر میباشد :
۱. عوارض بارداری
لیزر و اشعه آن در ایمنترین حالت نیز ممکن است خطرناک باشد. افراد باردار قبل زایمان و هنگام شیردهی از قرار گرفتن در برابر اشعه خودداری کنند.
۲. حساسیت بعد از بلیچینگ
اگر شما هم بار اول باشد که بلیچینگ انجام میدهید، ممکن است به حساسیت بعد از بلیچینگ مبتلا شوید. ناگفته نماند ایجاد حساسیت به پزشک مربوطه نیز ارتباط دارد. حساسیت ایجاد شده باعث تحریک دندان ها در برابر مواد غذایی سرد و گرم میشود و در نتیجه شما در دندان خود احساس درد خواهید داشت. این علائم همیشگی نیست و و به تدریج برطرف میشود. در این مواقع پزشک نیترات پتاسیم و ژل سدیم فلوراید برای استفاده شما تجویز میکند. در صورتی که سابقه درد یا مشکلات دندانی دارید قبل از بلیچینگ به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین بخوانید: بلیچینگ بهتر است یا لمینت دندان
۳. تحریک بافت لثه بعد از بلیچینگ
پس از تماس مواد شیمیایی با لثه، التهاب و سوختگی در لثه ایجاد میشود و رنگ آن تغییر کرده و سفید میشود البته این تغییر رنگ به سرعت به حالت اولیه باز میگردد. در این بین اگر لثه شما دچار حساسیت زیاد و تغییر رنگ غیر طبیعی طولانی شد باید به پزشک مراجعه کنید.
۴. آسیب به مینای دندان
اگر دندانپزشک از مواد سفید کننده به درستی استفاده نکند، ممکن است مینای دندان آسیب ببیند و گاهی ممکن است این موارد شدیدتر و صدمات غیر قابل برگشتی را شامل شود. به همین علت توصیه میشود بلیچینگ دندان در خانه با صبر و حوصله و نهایت دقت انجام شود. درصد مواد سفید کننده بلیچینگ در درمان خانگی بسیار کمتر از زمانی است که در مطب استفاده شود. توصیه میشود در بلیچینگ دندان با لیزر در انتخاب پزشک و مواد مورد استفاده دقت کافی را به عمل آورید.
۵. عدم تغییر دندان ها بعد از بلیچینگ
- نتیجه صد در صد دلخواه برای همه افراد به وجود نمیآید. حتی ممکن است سفیدی دندان آنقدر زیاد باشد که جلوه زیبایی نداشته باشد. این احتمال وجود دارد بعد از بلیچینگ لکههایی روی دندان شما به وجود آید، چون ممکن است دندان به صورت یکدست سفید نشود. برای جلوگیری از اتفاق افتادن چنین مواردی در انتخاب پزشک خود دقت کنید و در صورت امکان از کامپوزیت و لمینت استفاده کنید. برای جلوگیری از عوارض بلیچینگ رعایت موارد زیر ضروری است:
- انتخاب پزشک متخصص
- ترک سیگار و مشروبات الکلی
- رعایت نکات دندانپزشکی بعد از بلیچینگ
آیا بلیچینگ به مینای دندان آسیب میزند؟
انجام بلیچینگ اگر زیر نظر پزشک و به شیوه صحیح انجام شود، خطری برای شخص نخواهد داشت؛ درصورتی که قبل از انجام آن مشکلات دندانی و حساسیت دندانی شخص مشخص شود. در غیر رعایت موارد مهم و اصولی آسیب های وارده قابل جبران نخواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر: آیا بلیچینگ دندان عصب کشی شده امکان پذیر است؟
راه های جلوگیری از عوارض بلیچینگ دندان
اگر مراقبتهای بعد از بلیچینگ را به درستی انجام دهیم، میتوانیم عوارض مربوط به آن را تا حد امکان کاهش دهیم و این مراقبتها به شرح زیر است:
- در طول شبانه روز بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید تا بعد از بلیچینگ ماندگاری بالاتر و عوارض کمتری را داشته باشید.
- نسبت به رعایت توصیههای دندانپزشکی کوشا باشید.
- مواد غدایی گرم و سرد را مصرف نکنید.
- از مصرف مواد حاوی اسید سیتریک اجتناب کنید.