اولین مراجعه کودکان به دندانپزشک

آنچه در این مطلب میخوانید

[custom_table_of_contents]

خیلی از والدین به اشتباه تصور می‌کنند تا زمانی که تمامی دندان‌های کودک رشد نکرده، نیازی به مراجعه به دندانپزشک ندارند! اما متخصصین علم پزشکی توصیه می‌کنند با رویش اولین دندان، چکاپ های دندانپزشکی کودک خود را آغاز کنید؛ چرا که پوسیدگی دندان، حتی در بین نوزادان نیز رایج است. اما اگر دندان‌های کودک ما دیرتر از موعد مقرر شروع به رشد کردند چه؟ به طور کلی بهتر است معاینه‌های دندانپزشکی فرزند خود را از یک سالگی او شروع کنید؛ چه دندان‌های او روییده باشند و چه حتی اثری از رشد اولین دندان او نباشد. در این مقاله به طور کامل درباره اولین مراجعه کودک به دندانپزشک توضیح داده شده است.

زمان اولین مراجعه کودک به دندانپزشک

در بسیاری موارد دیده شده که والدین پس از شروع دندان درد کودک تازه به فکر چکاب او می‌افتند. در این شرایط گمان می‌کنند تنها یکی از دندان‌های فرزندشان دچار پوسیدگی شده ‌است. اما بعد از عکس برداری و معاینه، پزشک متوجه می‌شود تعداد زیادی از دندان‌های کودک در معرض پوسیدگی قرار گرفته‌اند. در مقابل، تحقیقات نشان داده است کودکانی که اولین معاینه پزشکی خود را از یک سالگی آغاز کرده اند، به میزان پوسیدگی بسیار کمتری دچار شده و از لحاظ سلامت دندانی، در سطح بالاتری قرار دارند.

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم اولین مراجعه کودک به دندانپزشکی را در همان بازه یک سالگی او انجام دهید. در این صورت اگر پزشک متوجه شود که دندان فرزندتان حتی اندکی پوسیده شده، اقدامات اولیه لازم را انجام می‌دهد تا روند پوسیدگی متوقف شده و منجر به ایجاد سوراخ نشود. این امر نه تنها دندان پوسیده شده را نجات می‌دهد، بلکه از نفوذ خرابی به دیگر دندان‌های کودک نیز جلوگیری می‌کند. پس می‌توان نتیجه گرفت که چکاب زود هنگام تا چه حد در حفظ سلامت دندان‌ها موثر است.

همچنین بخوانید: علت خرابی دندان کودکان با قطره آهن

ذکر این نکته ضروریست که در اولین مراجعه کودک به دندانپزشک فقط صرفا معاینات پوسیدگی یا عدم پوسیدگی دندان انجام نمی‌شود؛ بلکه دندانپزشک به طور کامل سلامت ساختاری مینا، عاج و ریشه را انجام داده و هر نقص کوچکی را مورد بررسی قرار خواهد داد. به علاوه به والدین نحوه درست مسواک زدن دندان‌های کودک را آموزش می‌دهد. فرد متخصص همچنین آموزش‌های لازم جهت تغذیه درست کودک را توضیح خواهد داد تا مصرف مواد غذایی که موجب پوسیدگی دندان می‌شوند، به حداقل برسد. به عبارت دیگر، جلسات دندانپزشکی کودک علاوه بر معاینات تخصصی، بستری برای آموزش نگهداری از سلامت دندان‌های کودک به شمار می‌روند.

کارهایی که باید در طی جلسات درمان انجام دهید

دندانپزشک اطفال کیست

  •  یکی از کارهای بسیار مهمی که والدین باید در اولین مراجعه کودک به دندانپزشک و طول جلسات درمانی کودک انجام دهند این است که ساعت رزرو نوبت را به زمانی موکول کرده باشند که کودک به خوبی زمان استراحت خود را پشت سر گذاشته و در پرانرژی ترین حالت ممکن قرار دارد. در این شرایط احتمال خسته شدن او در طول معاینات بسیار کاهش خواهد یافت.
  • همچنین باید از قبل کودکتان را با مراحل چکاپ آشنا سازید و تا حد ممکن، دیدگاه خوبی نسبت به درمان دندانپزشکی به او اعطا کنید. با این کار، همکاری کودک با پزشک افزایش خواهد یافت‌.
  • سعی کنید کتاب داستان‌های کودکانه‌ای در مورد دندانپزشکی برای کودک خود تهیه کنید. حتی می‌توانید در نقش یک دندانپزشک با کودک خود بازی کنید. ایجاد یک جو صمیمانه در بازی می‌تواند دید کودکتان را به مطب دندانپزشکی تغییر دهد.

شما به عنوان والدین باید مدتی قبل از مراجعه، چنین زمینه‌ای را برای فرزندتان فراهم کنید تا کودک شما در مواجهه با ابزارهای دندانپزشکی احساس ناامنی و ترس نکند.

همچنین بخوانید: ارتودنسی پیشگیری در کودکان چیست

به گفته‌های پزشک به خوبی گوش داده و حتی در صورت امکان، نکات مهم را یادداشت کنید. احتمالا دندانپزشک به شما توصیه می‌کند که به نظافت و بهداشت دهان و دندان کودک خود توجه ویژه‌ای داشته باشید. این کار نه تنها تا حد زیادی از پوسیدگی‌های بعدی جلوگیری می‌کند، بلکه در طول روند درمان نیز به شدت کمک کننده خواهد بود. اگر کودک شما نیاز به درمان‌هایی نظیر ترمیم یا کشیدن دندان داشته باشد حتما بعد از اتمام آن، شرایط روحی مناسبی را برای او فراهم کنید و با مراقبت درست، درمان را تکمیل کنید.

دندانپزشک برای این که کودک شما حین درمان دردی را احساس نکند، از مواد سر کننده استفاده خواهد کرد. پس از اتمام درمان احتمالا تا چند ساعت اجزای دهان کودک مانند لب و زبان او بی حس باشد. شما باید مراقب باشید در این زمان، نوزاد یا خردسال شما از دستکاری یا گاز گرفتن لب یا زبان خود بپرهیزد؛ چون در این صورت، با وجود این که او دردی احساس نخواهد کرد ولی بافت لب و زبان او دچار آسیب می‌شود.

زمان مراجعات بعدی

زمان مراجعه کودک به دندانپزشکی

در صورتی که کودک شما در ساختار دندانی خود مشکل یا پوسیدگی‌هایی داشته باشد، زمان مراجعه بعدی او صرفا توسط پزشک تعیین می‌شود. یعنی دندانپزشک با توجه به شدت پوسیدگی یا نوع مشکل، روند درمانی را به صورت تخصصی آغاز کرده و از شما می‌خواهد کودکتان را برای ادامه درمان یا چکاپ دوباره نزد او ببرید. اما در صورتی که تاکنون مشکل خاصی در دندان‌های فرزندتان تشخیص داده نشده است، باید در بازه‌های شش ماهه نوبت ویزیت بگیرید. شش ماه کاملا زمان مناسبی است تا ساختار دهان و دندان کودکتان مورد بررسی قرار گرفته و در صورت وجود ایراد، سیر درمانی شروع شود.

اما برای انجام درمان‌هایی نظیر عصب کشی، در صورتی که پزشک تصمیم بگیرد مراحل خارج کردن عصب و پر کردن دندان را در چند مرحله انجام دهد، به احتمال زیاد در طول یک هفته ناچار خواهید بود دو الی سه مرتبه به مطب پزشک مراجعه کنید. از سوی دیگر، کودکانی که در حال انجام درمان ارتودنسی هستند بنا به تشخیص پزشک باید حداقل ماهی یک بار چکاپ شوند؛ زیرا باید روند جابجا شدن دندان‌های کودک به صورت مداوم بررسی شود تا در صورت نیاز، فرم سیم‌های بین دندانی تغییر پیدا کند. به طور کلی به شما پیشنهاد می‌کنیم در زمان ویزیت از پزشک بخواهید با توجه به شرایط سلامت دندان کودکتان و نوع درمان او، بهترین زمان مراجعه بعدی را برایتان معین کند.

بهترین راه معاینه و درمان دندان کودکان مراجعه به دندانپزشک متخصص اطفال است. کلینیک بابکان با متخصصین مجرب و فضای بسیار مناسب، همراه با آرامش و برخورد بسیار شاد با کودکان و تجهیزات مناسب این امکان را ایجاد کرده تا بدون نگرانی، دندان کودک شما در اصلولی ترین و بهترین روش درمان شود.

برای اطلاعات بیشتر از متخصص اطفال کلینیک بابکان با شماره ۲۰-۶۵۵۶۷۰۱۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

بخش اطفال کلینیک بابکان

انجام معاینه های منظم دندانپزشکی

فلسفه اصلی معاینات منظم دندان‌های کودک چیست؟ کودک شما در مرحله اول رشد دندان‌های شیری و سپس دندان‌های دائمی خود را آغاز می‌کند. درست است که عمر دندان‌های شیری خیلی طولانی نیست ولی قرار است مدت‌ها وظیفه جویدن غذا بر عهده همین دندان‌ها باشد. پس کاملا ضروریست در این دوره معاینات لازم برای مراقبت از آن‌ها انجام شود تا زمینه رشد دندان‌های دائمی فراهم گردد. از سوی دیگر آسیب به دندان‌های شیری، زمینه ساز آسیب به دندان‌های دائمی خواهد شد.

به علاوه وقتی شما کودک خود را به صورت دوره‌ای برای معاینات دندانپزشکی ببرید، او به تدریج متوجه اهمیت مراقبت از دندان‌های خود خواهد شد. کودک شما باید بداند که سلامت دندان تا چه اندازه اهمیت دارد. زمانی که پزشک سعی می‌کند آموزش لازم برای مراقبت از دندان‌های فرزندتان را به شما شرح دهد، این توضیحات به صورت ناخوداگاه در ذهن کودکتان حک شده و در آینده متوجه خواهید شد که او نسبت به هم سنن‌های خود، اهمیت بیشتری به این موضوع می‌دهد. به علاوه، با تکرار جلسه معاینه به تدریج ترس کودک از محیط دندانپزشکی کمتر شده و در صورت نیاز به ترمیم دندان، شرایط درمان آسان‌تر خواهد بود.

اما مهم‌ترین جنبه معاینات دوره‌ای همان تشخیص زود هنگام پوسیدگی است. مطمئنا می‌دانید که درمان یک پوسیدگی کوچک بسیار ساده‌تر از یک حفره بزرگ انجام می‌شود. در واقع وقتی شدت پوسیدگی کمتر باشد، نتیجه درمان نیز بهتر خواهد بود. اما به همان میزان، گسترش پوسیدگی ریسک موفقیت درمان را کاهش می‌دهد. تشخیص سریع و درمان پوسیدگی در همان مراحل ابتدایی فقط با انجام معاینات منظم دوره‌ای امکان پذیر خواهد بود.

چه موقع باید مراقبت از دندان های کودک را شروع کرد؟

چه زمانی باید مراقبت از دندان های کودک را آغاز کرد؟

شروع کردن امور مراقبتی از دندان‌های کودک درست از زمانی باید انجام شود که شما آثار رویش اولین دندان را در لثه کودک خود می‌بینید. حتی اگر نیمی از دندان کودک روییده باشد باز هم در معرض پوسیدگی قرار دارد. از همین زمان باید با مسواک‌های کوچک مخصوص نوزادان، تمیز کردن دندان‌های روییده شده را آغاز کنید. شاید فکر کنید به دلیل این که نوزادان هنوز غذای جویدنی مصرف نمی‌کنند، در معرض پوسیدگی دندان قرار ندارند. ولی حقیقت این است که شیر خوردن و خوابیدن بعد از آن، نوزادان را به شدت در معرض این مشکل قرار می‌دهد. نیازی به نگرانی نیست؛ فقط باید مراقبت از دندان‌های نوزاد خود را به اندازه بزرگسالان جدی بگیرید. ذکر این نکته ضروریست که کار دندانپزشک فقط محدود به معاینه دندان‌ها نیست؛ بلکه لثه‌ها نیز به طور کامل توسط پزشک معاینه می‌شود؛ چرا که شمار بیماری‌های لثه‌ای کم نیست.

همچنین بخوانید : مراحل رویش و تکامل دندان های شیری

هر چقدر سن کودک بیشتر می‌شود ، تعداد دندان‌های او نیز افزایش یافته و به سن رشد دندان‌های دائمی نزدیک‌تر می‌گردد. زمانی که تعداد دندان‌های کودک بیشتر شد، برای نظافت دندان‌های او نباید فقط به مسواک اکتفا کنید. در این سن حتما باید بین دندان‌ها را با نخ مخصوص تمیز کنید تا احتمال ایجاد پوسیدگی بین دندانی کاهش پیدا کند. اما دقت کنید که این کار را باید به آرامی و اصولی انجام دهید تا لثه‌های خردسال آسیب نبیند. در برخی مواقع پزشکان توصیه می‌کنند تا دندان کودک فلوراید تراپی شود. به هر حال هیچ توصیه‌ای مطمئن‌تر از گفته‌های یک پزشک متخصص نیست. در صورتی که از همان بدو رویش دندان‌ها به پزشک مراجعه کنید، تمامی مراحل رشد و مراقبت از آن‌ها تحت نظر متخصص انجام شده و تمامی توصیه‌های لازم به شما گفته خواهد شد

مقالات مرتبط

اشتراک گذاری مطلب در :

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x