عصب کشی دندان در بارداری

آنچه در این مطلب میخوانید

[custom_table_of_contents]

ممکن است در طول بارداری دندان به عصب کشی نیز پیدا کند. انجام عصب کشی در بارداری غیر ممکن نیست و با مشوت پزشک و انتخاب زمان درست، یعنی سه ماهه دوم قابل انجام است. عصب کشی را به هیچ عنوان در سه ماهه اول انجام ندهید زیرا در این دوران، جنین در حال رشد و تکامل می باشد و آسیب پذیرتر است.

عصب کشی دندان در بارداری

عصب کشی دندان یا درمان ریشه، به برطرف کردن عفونت پالپ (بخش مرکزی دندان) گفته می شود. عصب کشی برای نجات دندان صورت می گیرد و در صورت مراقبت مناسب این دندان سالهای سال می تواند عمر کند. عفونت پالپ ممکن است در هنگام بارداری نیز رخ دهد و دندان نیاز به عصب کشی پیدا کند.

عفونت دندان و عصب کشی دندان در بارداری

اگر پوسیدگی دندان به محفظه داخلی آن که پایانه های عصبی در آن قرار دارند، برسد درد شدیدی ممکن است ایجاد نماید. تحمل دردهای شدید در بارداری اصلا توصیه نمی شود و بهتر از آن پیشگیری شود. درمان ریشه یا عصب کشی با برداشتن بافت های آلوده و عفونت و ترمیم دندان، درد را برطرف می کند و دندان را از تخریب و از دست رفتن نجات می دهد.

عصب کشی دندان در بارداری

اگر مشکل دندانی جدی مانند عفونت لثه یا عفونت دندان دارید در هر مرحله از بارداری که باشید می توانید آن را درمان کنید و نباید درمان را به تاخیر بیندازید. با این حال به دلیل استفاده از اشعه ایکس، بهتر است درمان را به سه ماهه دوم موکول کنید. علائم دندان به عصب رسیده شامل موارد زیر است:

  • درد دندان
  • درد هنگام غذا خوردن
  • درد هنگام خوردن سرما و گرما به دندان
  • ورم لثه اطراف دندان
  • سیاه شدن دندان

بارداری چه تاثیری بر دندان و عصب دندان دارد؟

بارداری باعث می شود بیشتر مستعد عفونت باشید اما خود بارداری باعث عفونت نمی شود. اگر پیش از این مشکل دندانی داشته باشید یا مستعد آن باشید، بارداری زمینه را برای بدتر شدن وضعیت فراهم می کند. برخی مشکلات تهاجمی دندان نیاز به درمان فوری دارند که عصب کشی نیز از آن دست محسوب می شود.

بیشتر بخوانید : انواع التهاب و عفونت لثه در دوران بارداری

بارداری باعث تغییرات هورمونی می شود که بر دندانها و لثه تاثیر می گذارد.

از طرف دیگر حالت تهوع و استفراغ اوایل بارداری باعث می شود دائما اسید در تماس با دندان ها قرار گرفته و آنها را فرسایش دهد. حتما هر بار پس از استفراغ، دهان خود را خوب با آب بشویید و پس از نیم ساعت، دندانهایتان را مسواک بزنید.

عوارض عدم عصب کشی دندان در دوران بارداری چیست؟

شاید با خود فکر کنید اگر دندان را در دوران بارداری عصب کشی نکنیم چه می شود؟ زنانی که باکتری های عامل پوسیدگی دندان در دهانشان زیاد است در بارداری و پس از زایمان این باکتریها را ممکن است به کودک خود منتقل کنند. قرارگیری زود هنگام در معرض این باکتریها و از طرفی خوردن مواد حاوی قند مانند شیر، آب میوه و غیره و خوابیدن در حالی که شیشه شیر در دهان قرار دارد همگی زمینه را برای پوسیدگی زود هنگام دندان کودک فراهم می کند.

خطرات عدم درمان عفونت دندان بستگی به شدت عفونت و مقاومت باکتریها دارد. حتی عفونتهای جزئی هم می توانند در اثر عدم درمان، تکامل یافته و به مرور شدید شوند.

اولین نشانه نیاز به عصب کشی، درد و ورم لثه است. اگر چه غالبا عفونت در ریشه و بافتهای عصبی دندان ایجاد می شود اما باکتریها ممکن است به بافتهای اطراف نیز نفوذ کرده و باعث عفونت لثه شوند. عفونت لثه خود می تواند وارد جریان خون شده و سلامت جنین را به خطر بیندازد.

در صورتی که عفونت دندان درمان نشود ممکن است به استخوان رسیده و باعث تخریب آن و تحلیل رفتن ساختار استخوانی اطراف دندان شود. این باعث می شود دچار حساسیت دندان شوید. اگر این وضعیت پیش برود باعث لق شدن دندان و کوچک شدن استخوان فک در این محل می شود. همچنین ممکن است درد و ناراحتی زیادی را بر شما تحمیل کند.

با پیشرفت عفونت داخل دندان، دیگر نمی توان دندان را نجات داد و متاسفانه دندان باید کشیده شود. این در حالی است که اگر عفونت به موقع درمان میشد، بدون هیچ آسیب ماندگاری دندان نجات می یافت.

در موارد شدید عفونت اگر درمان به موقع صورت نگیرد، ممکن است عفونت به وضعیتی خطرناک به نام عفونت خون تبدیل شود. در این شرایط باکتریها به جریان خون راه یافته اند و عفونت را به نواحی دیگر بدن برده اند. در صورتی که عفونت خون به سرعت درمان نشود می تواند به مرگ بینجامد.

بهترین زمان برای عصب کشی دندان در بارداری

بهترین زمان عصب کشی دندان در بارداری

اگر چه درمان عصب کشی دندان جنین را چندان در خطر قرار نمی دهد و از طرفی انجام ندادن آن می تواند خطرساز شود، اما در برخی دوره های بارداری انجام این درمان بهتر است.

اگر می توانید عصب کشی را در سه ماهه دوم بارداری انجام بدهید. در سه ماهه اول به طور کلی جنین بیشتر آسیب پذیر است و در سه ماهه سوم شما ممکن است برای نشستن طولانی مدت بر روی صندلی دندانپزشکی راحت نباشید.

به خاطر داشته باشید اگر عفونت یا ورم در دهان دارید باید فورا تحت درمان دندانپزشکی قرار بگیرید چرا که پیامدهای عدم درمان عفونت در بارداری میتواند جدی باشد.

عصب کشی دندان عقل در بارداری

دندان عقل نسبت به دیگر دندان ها بیشتر پوسیده می شود زیرا در انتهای دهان قرار دارد، معمولا دندان پزشک تشخیص می دهد که دندان را بکشد اما اگر شرایط طوری باشد که باید دندان عقل را نگه داشت آن را عصب کشی می کند.

برای اطلاعات بیشتر: کشیدن دندان در بارداری

راههای پیشگیری از نیاز به عصب کشی در بارداری چیست؟

  • بهداشت دهان را بیش از پیش رعایت کنید.
  • مرتبا برای چکاپ دندانپزشکی از پیش از اقدام برای بارداری مراجعه کنید تا در صورت پوسیدگی دندان یا عفونت لثه در مراحل اولیه، اقدام شود و جلوی گسترش آن و نیاز به عصب کشی گرفته شود.
  • در بارداری از مصرف زیاد شیرینی جات پرهیز کنید.
  • اگر استفراغ می کنید پس از آن دهان خود را خوب تمیز کنید.
  • نوشیدنیهای اسیدی کمتر مصرف کنید.

سوالات متداول

۱- آیا مصرف آنتی بیوتیک برای عصب کشی در بارداری ضرر ندارد؟

برای درمان های دندانپزشکی در بارداری که نیاز به مصرف آنتی بیوتیک یا چرک خشک کن دارند، مصرف داروهای زیر بی خطر است :

  • کلیندامایسین
  • اریترومایسین
  • سفالوسپورین ها مانند سفالکسین
  • پنی سیلین ها مانند آموکسی سیلین و آمپی سیلین

این دارو ها بهترین چرک خشک کن ها در دوران بارداری هستند

۲- آیا عکس رادیولوژی (اشعه ایکس) در بارداری ضرر ندارد؟

در بیشتر موارد پیش از هر درمان عصب کشی لازم است عکس رادیولوژی (پرتوی ایکس) از دندان گرفته شود تا مشخص شود گستردگی عفونت چقدر است. یکی از نگرانیهای شایع جهت عصب کشی دندان در بارداری همین نیاز به عکس است.

انجمن بارداری آمریکا بیان می دارد زنان باردار باید از هر گونه تشعشع پرتوی ایکس غیر ضروری خودداری کنند. اما زمانی که برای امور پزشکی این کار ضرورت داشته باشد، کالج رادیولوژی آمریکا توصیه می کند از تکنیکهای لباس محافظ استفاده شود تا قرارگیری در معرض اشعه ایکس به حداقل برسد و اطمینان حاصل شود هیچ آسیبی به جنین وارد نمی شود.

حتما هنگامی که به دکتر مراجعه می کنید به او اطلاع بدهید باردار هستید یا ممکن است باردار باشید.

۳- آیا بی حسی و مسکن برای عصب کشی در بارداری ضرر ندارد؟

آیا بی حسی برای عصب کشی دندان در بارداری ضرر ندارد

برای عصب کشی نیاز به بی حسی وجود دارد و پس از پایان درمان هم که تاثیر بی حسی می رود، برای برطرف شدن درد باید مسکن بخورید. خوشبختانه کارشناسان می گویند بی حسی موضعی هیچ خطری برای جنین در حال رشد به وجود نمی آورد. توصیه می شود برای زنان باردار از بی حسی موضعی حاوی اپی نفرین استفاده شود.

انجمن بارداری آمریکا توصیه می کند مصرف بی حسی موضعی در سطح حداقلی محدود باشد اما همین حد برای عصب کشی بدون درد کفایت می کند.

در موارد شدید بیمار ممکن است ترجیح بدهد تا چند روز پس از عصب کشی مسکن مصرف کند. در بارداری نباید از مسکن های ایبوپروفن (و خانواده آن) استفاده شود. در این مدت داروهای بر پایه استامینوفن مصرف کنید.

۴- آیا دندان درد در بارداری بیشتر اتفاق می افتد؟

زنان باردار معمولا کربوهیدرات بیشتری می خورند و این باعث می شود پوسیدگی دندان و دندان درد هم بیشتر تجربه شود. علاوه بر این استفراغ های دوران بارداری باعث ضعیف تر شدن مینا می شود که احتمال پوسیدگی و دندان درد در بارداری را بیشتر می کند.

۵. آیا عصب کشی دندان در بارداری درد دارد؟

هنگام عصب کشی از دارو های بی حسی استفاده می شود، پس درد زیادی حس نمی کنید، اما ممکن است بعد از عصب کشی و از بین رفتن اثر بی حسی مقداری درد احساس کنید.

۶. آیا پر کردن دندان بدون عصب کشی امکان پذیر است؟

در مواردی که عفونت دندان سطحی باشد و به عصب و ریشه نرسیده باشد یا دندانی که عفونت کرده از دندان های جلو باشد، می توان بدون عصب کشی و تنها با پر کردن، دندان را درست کرد.

مقالات مرتبط

اشتراک گذاری مطلب در :

از ۱ تا ۵ به خدمات درمانی که دریافت کرده اید امتیاز دهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
129 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
گلی
گلی
4 ماه قبل

سلام من ده هفته هستم دندان دردم خیلی زیاده میتونم بکشم یاعصاب کشی کنم

مائده
مائده
6 ماه قبل

سلام ماه سوم بارداری هستم ودندونم خیلی دردمیکنه باید عصب کشی بشه ضرری نداره واسه جنین؟؟ممنون میشم جواب بدین

همتا
همتا
7 ماه قبل

سلام ۲۴هفته و ۴روز هستم و دندونم خیلی درد میکنه میتونم عصب کشی کنم؟

کعبی
کعبی
8 ماه قبل

سلام من باردارم یک ماه میشه دندونم عصب کشی کنم

سونیا
سونیا
8 ماه قبل

سلام.من هفته ۱۰ بارداریمم. میتونم دندونم و عصب کشی کنم ؟؟ و بی حسی تزریق کنند خطری نداره؟

129
0
به خدمات درمانی که دریافت کرده اید نظر دهید.x