ایمپلنت دیجیتال

آنچه در این مطلب میخوانید

ایمپلنت دیجیتال به روش های جدیدتر درمان ایمپلنت دندان گفته می شود که در آن از جدیدترین فناوری ها ی دیجیتال در مراحل مختلف ایمپلنت استفاده می شود. به طور کلی معمولا هر چه تجهیزات پیشرفته تری برای کاشت ایمپلنت به کار گرفته شود، درمان برای بیمار راحت تر است.

ایمپلنت دیجیتال چیست؟

ایمپلنت دیجیتال چیست

ایمپلنت دیجیتال به روش درمان کاشت ایمپلنت دندان گفته می شود که در مراحل مختلف آن از تجهیزات و تکنولوژی های دیجیتال جدید بهره گرفته می شود تا نتیجه سریعتر، دقیق تر و راحت تر حاصل شود. برخی از مطب ها یا کلینیک ها ممکن است به همه این تکنولوژی ها مجهز باشند و برخی دیگر تنها یک یا چند مورد آن را در اختیار داشته باشند.

متداولترین فناوری های ایمپلنت دیجیتال به صورت زیر است:

  • اسکن دیجیتالی دهان (قالب گیری دیجیتالی) به جای قالب گیری با خمیر دندانپزشکی

بسیاری از ما تجربه قالب گیری از دندان ها با خمیر قالب گیری را داریم. برای برخی، این تجربه ناخوشایند است چرا که باعث می شود مدتی مجبور شوید دهان را باز نگه دارید و تا چند دقیقه وجود خمیر حجیم در دهان را تحمل کنید. بو و طعم آن برای برخی زننده است و برای برخی دیگر حجم زیاد آن باعث ناراحتی یا عق زدن می شود.

اکنون این مشکل با قالب گیری دیجیتالی برطرف شده است. در این روش دیگر نیازی به خمیر نیست بلکه با دستگاه دیجیتالی دهانتان اسکن می شود. تصاویر به دست آمده بلافاصله به کامپیوتر فرستاده می شوند بنابراین به جای این که پروتز ساز مدتی منتظر بماند، میتواند فورا کار ساخت ترمیم را شروع نماید.

  • عکس برداری دیجیتالی

یکی دیگر از پیشرفت های حوزه دندانپزشکی، عکس برداری دیجیتالی است که در آن دیگر نیازی به گذاشتن فیلم در داخل دهان شما نمی باشد بلکه با کمک دستگاه دیجیتالی عکس گرفته می شود. با این حال این روش عکس برداری برای همه موارد مناسب نیست و باز هم ممکن است به عکس برداری دندان به روش معمولی نیاز پیدا کنید.

  • دوربین داخل دهانی

دندانپزشک میتواند از دوربین های داخل دهانی استفاده کند و وضعیت همه دندان ها را به راحتی ببیند و ساختارهای داخل دهان را با نمایی بزرگ مشاهده و تحلیل نماید. دوربین داخل دهانی حاوی یک لامپ کوچک است که فضای داخل دهان را کاملا روشن می کند و به این ترتیب تصاویر واضح و بزرگی از نمای بیرونی لثه، دندانها و غیره بر روی نمایشگر حاصل می کند. با این دوربین میتوان فیلم یا عکس گرفت و برای پرونده ذخیره کرد.

این روش برای تشخیص دقیق تر پلاک، پوسیدگی دندان، بیماری های لثه، ترک خوردگی یا شکستگی دندان ها، جدا شدن پر کردگی و مشکلات دیگر دهان و دندان استفاده می شود. پیش از کاشت ایمپلنت، دندانپزشک باید از سلامت لثه و دندان های اطراف محل کاشت اطمینان حاصل کند تا موفقیت درمان به خطر نیفتد.

  • مدل سازی سه بعدی کامپیوتری

برای عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان، از راهنمای جراحی دیجیتالی استفاده می شود. این راهنمای جراحی با استفاده از مدل سازی سه بعدی کامپیوتری به دست می آید تا وضعیت استخوان و عصب در محل کاشت ایمپلنت مشخص شود. با این اطلاعات، دندانپزشک قادر است برنامه ریزی دقیقی برای جراحی داشته باشد و این کار را با حداقل برش، انجام بدهد. هر چه برش کمتری در جراحی ایجاد شود، طول دوره نقاهت پس از عمل کاشت ایمپلنت دندان کوتاهتر خواهد بود و درد کمتری را نیز تجربه خواهید کرد.

راهنمای دقیق جراحی بر روی دندان ها قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود هیچ آسیبی به بافتهای مجاور وارد نمی شود و عصب صدمه نمی بیند. راهنمای جراحی باعث می شود جراحی با دقت بالا صورت بگیرد.

  • تکنولوژی کد / کم

تکنولوژی کد / کم در ایمپلنت دیجیتال

عبارت کد / کم (CAD/CAM) مخفف عبارت طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر است (کد مخفف computer-assisted design و کم مخفف computer-aided manufacturing). با این تکنولوژی به سرعت و با دقت بالا ترمیم برایتان ساخته می شود.

پس از کاشت ایمپلنت دندان، بلافاصله و یا پس از چند ماه که ایمپلنت به استخوان جوش خورد، باید اباتمنت و سپس روکش دندان بر روی ایمپلنت نصب شود. برای ساخت روکش میتوان به روش سنتی عمل کرد و پس از قالب گیری از ایمپلنت، روکش را در آزمایشگاه به صورت دستی ساخت و یا با کمک کد / کم این کار را بدون اتلاف وقت انجام داد.

برای ساخت ترمیم با کد / کم، ابتدا ایمپلنت قالب گیری دیجیتالی می شود، تصاویر به صورت داده های دیجیتالی ذخیره شده و به دستگاه فرستاده می شوند. در کامپیوتر با نرم افزار طراحی سه بعدی، ترمیم متناسب با شرایط ایمپلنت طراحی می شود. دندانپزشک ممکن است تغییراتی در طراحی ایجاد نماید. مدل نهایی به دستگاه تراش دیجیتالی فرستاده می شود تا در آنجا، دستگاه ترمیم را تراش داده و آماده کند. کل این فرآیند به جای دو هفته در روش سنتی، تنها ظرف یک روز انجام می شود.

تفاوت ایمپلنت دندانی دیجیتال و معمولی

تفاوت ایمپلنت دندانی دیجیتال با ایمپلنت معمولی شامل موارد زیر می شود:

  • دقت: در ایمپلنت دیجیتال به دلیل طراحی سه بعدی دقت بالا است. در مقابل، در ایمپلنت معمولی امکان خطای دید و کاهش دقت وجود دارد.
  • تعداد جلسات: ایمپلنت دیجیتال در مدت زمان و تعداد جلسات کمتری انجام می ‌شود. در مقابل، در ایمپلنت معمولی باید تعداد جلسات بیشتری به دندانپزشک مراجعه کنید که به همان نسبت مراحل ایمپلنت و روند بهبودی طولانی می ‌شود.
  • میزان تهاجمی بودن: ایمپلنت دیجیتال کم تهاجمی است، در نتیجه روند بهبود سریع‌ می باشد. در مقابل، ایمپلنت معمولی تهاجمی‌ است و احتمال بروز عوارض زیاد است.
  • نتایج ظاهری: ایمپلنت دیجیتال به خاطر طراحی مناسب با شکل و رنگ دندان‌ های طبیعی نتایج ظاهری طبیعی‌ است. در مقابل، ایمپلنت معمولی در بیشتر موارد حجیم دیده می ‌شود.
  • هزینه: در ایمپلنت دیجیتال روند بهبودی و مراحل درمان کوتاه‌ است، در نتیجه هزینه کمتری دارد. در مقابل، ایمپلنت معمولی روند درمان طولانی است که در نتیجه هزینه آن بیشتر می ‌شود.
  • سرعت بهبودی: در ایمپلنت دیجیتال می توانید در عرض چند هفته نتایج دلخواه را ببینید. در مقابل، در ایمپلنت معمولی احتمال بروز عوارض یا احساس درد زیاد و دوره نقاهت طولانی‌ است.

مراحل ایمپلنت دیجیتال

مراحل ایمپلنت دیجیتال

انجام ایمپلنت به روش دیجیتال شامل مراحل زیر می شود:

۱-اسکن سه ‌بعدی فک(CBCT)

در ایمپلنت به روش دیجیتال، دندانپزشک از دستگاه سیتی اسکن یا به عبارت دیگر CBCT برای دریافت تصاویر سه ‌بعدی از فک استفاده می ‌کند. این دستگاه با چرخش رادیوگراف به دور سر بیمار، تصاویر دقیقی از شکل کامل استخوان فک ایجاد می‌ کند. این تصاویر به دندانپزشک اطلاعات دقیقی از ابعاد و وضعیت استخوان فک ارائه می ‌دهند. این اطلاعات برای برنامه ‌ریزی و اجرای عمل ایمپلنت توسط دندانپزشک مورد استفاده قرار می‌ گیرند. به این ترتیب، دندانپزشک با دقت بیشتری می ‌تواند قطر و طول استخوان را مشخص کرده و در نتیجه عمل ایمپلنت را با کیفیت بالاتری انجام دهد.

۲-اسکن یا قالب ‌گیری از فک بیمار

در مرحله آماده ‌سازی برای جراحی ایمپلنت، دندانپزشک از سرجیکال ‌گاید یا راهنمای جراحی برای تعیین دقیق مکان قرار گرفتن دندان‌ ها و بافت لثه بیمار استفاده می‌ کند. سرجیکال گاید یا راهنمای جراحی در دندانپزشکی مانند یک شابلون در کار های هندسی عمل می‌ کند. دندانپزشک سرجیکال گاید را روی فک بیمار قرار داده و از طریق آن می‌ تواند با دقت مکان ‌هایی که باید با دریل کار کرد و استخوان فک را تراشید تشخیص می دهد.

اگر در کلینیک دستگاه چاپگر سه ‌بعدی وجود داشته باشد، اسکن از بافت نرم و دندان ‌ها انجام می ‌شود. در صورت عدم وجود چاپگر سه‌ بعدی، دندانپزشک از فک بیمار قالب ‌گیری می ‌کند و لابراتوار ایمپلنت دیجیتال می‌ تواند با کمک این قالب، از فک بیمار اسکن کند. اسکن سه ‌بعدی فک و سرجیکال گاید، به دندانپزشک یک دید کامل از بیرون و داخل فک و دندان‌ های بیمار ارائه می دهند. این اطلاعات دقیق به دندانپزشک کمک می‌ کند تا جراحی کاشت ایمپلنت را با دقت بیشتری انجام دهد.

۳-کاشت فیکسچر ایمپلنت دیجیتال

در این مرحله، متخصص ایمپلنت با بررسی دقیق تمام عکس ‌ها و اسکن‌ های مراحل قبلی، محل کاشت پایه ایمپلنت را با انجام بی‌ حسی دقیق تعیین می ‌کند. سپس با ایجاد یک شکاف کوچک در لثه و استفاده از دریل مخصوص، استخوان فک را می‌ تراشد و پایه ایمپلنت دیجیتال را با دقت در این محل قرار می‌ دهد.

کاشت ایمپلنت دیجیتال

 

در ایمپلنت دیجیتال، به دلیل دقت بالا در برش و شکاف لثه که بسیار کوچک و دقیق انجام می ‌شود، نیاز به بخیه ‌کردن لثه وجود ندارد. این موضوع با ایمپلنت‌ های سنتی که عموماً نیاز به بخیه دارند، تفاوت دارد. پس از قرار دادن فیکسچر ایمپلنت دیجیتال در استخوان فک، حدود ۸ تا ۱۲ هفته زمان لازم است تا پایه ایمپلنت با استخوان جوش بخورد و آماده برای نصب و نگهداری اباتمنت و روکش ایمپلنت دیجیتال شود.

۴-اتصال اباتمنت و روکش ایمپلنت دیجیتال

بعد از گذشت ۸ تا ۱۲ هفته، پایه ایمپلنت دیجیتال با استخوان فک جوش می‌ خورد. در ادامه، اباتمنت و روکش ایمپلنت روی پایه نصب شده و یک لبخند زیبا و طبیعی به بیمار هدیه داده می ‌شود.

هزینه ایمپلنت دیجیتالی

اگر می خواهید ایمپلنت دیجیتالی بگذارید، برای اطلاع یافتن از هزینه هر مرکز باید از همان مرکز سوال کنید چرا که هزینه ها بر اساس موقعیت کلینیک، تخصص دندانپزشک و تجهیزات مورد استفاده تفاوت می کند. به طور کلی هزینه ی ایمپلنت دیجیتالی تفاوت زیادی با ایمپلنت معمولی ندارد.

برای اطلاعات بیشتر:هزینه ایمپلنت دندان

مزایای ایمپلنت دیجیتالی

همان طور که گفته شد، در این روش از دستگاه های پیشرفته استفاده می شود تا دقت درمان بالا برود. مثلا هنگامی که از راهنمای جراحی استفاده می شود، برش به حداقل می رسد بنابراین فوایدی چون درد و خونریزی کمتر و کوتاه تر شدن دوره نقاهت به دنبال دارد. به طور کلی مزیت های این روش به صورت زیر است:

  • دقت بالاتر درمان
  • کاهش درد و ناراحتی بیمار
  • سریعتر شدن مراحل درمان
  • سهولت ذخیره سازی تمامی اطلاعات و داده ها و نگهداری و ارسال فوری آنها (از طریق کامپیوتر)

عوارض ایمپلنت دیجیتال

این روش نسبت به ایمپلنت سنتی عوارض کمتری دارد. در ادامه، برخی از شایع ‌ترین عوارض این روش ذکر شده است:

  • عفونت محل کاشت دندان
  • عقب ‌نشینی بافت لثه اطراف ایمپلنت
  • التهاب سینوس‌ ها
  • عدم ترکیب صحیح ایمپلنت با استخوان فک و امکان شل شدن آن‌ ها
  • بروز درد یا بی ‌حسی لثه به دلیل آسیب عصبی بافتی

ایمپلنت دیجیتالی برای چه کسانی مناسب است؟

ایمپلنت دیجیتالی برای چه کسانی مناسب است

کاشت دیجیتالی همانند کاشت ایمپلنت معمولی مستلزم وجود شرایط مناسب است. شرایط کاشت ایمپلنت دیجیتالی تفاوتی با ایمپلنت معمولی ندارد و هر کسی که میتواند روش معمولی کاشت را پشت سر بگذارد، ایمپلنت دیجیتالی نیز میتواند بکارد. این شرایط عبارتند از:

  • داشتن استخوان کافی و با کیفیت در محل کاشت و یا انجام پیوند استخوان در صورت توصیه دندانپزشک
  • سلامت دهان و لثه
  • وضعیت سلامتی مناسب در زمان جراحی (برای مثال اگر دیابت دارید باید بیماری تان تحت کنترل قرار بگیرد و سپس اقدام به جراحی کنید)
  • ترک سیگار از چند هفته پیش از جراحی تا چند هفته پس از جراحی
  • توانایی رعایت کردن اصول بهداشتی دهان و دندان

اطلاعات بیشتر : مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت

سوالات متدول

آیا ایمپلنت دیجیتال درد دارد؟

ایمپلنت دیجیتال با حداقل درد و خونریزی انجام می شود. در نتیجه فرد درد، خونریزی و تورم کمتری دارد.

طول عمر ایمپلنت دیجیتال چقدر است؟

ایمپلنت ‌های دیجیتال معمولاً دارای طول عمر مفیدی بین ۲۰ تا ۲۵ سال هستند. این مدت زمان، بستگی به شرایط استخوانی، نوع برند ایمپلنت، و مراقبت ‌های انجام شده دارد. در نتیجه، طول عمر این ایمپلنت به دلیل دقت بالا در عملکرد از ایمپلنت ‌معمولی بیشتر است.

ایمپلنت دیجیتال چقدر زمان میبرد؟

ایمپلنت دیجیتال یک روش کاشت دندان سریع‌ است که به دندانپزشک این توانایی را می‌ دهد در کمتر از ۳۰ دقیقه یا حتی ۱۵ دقیقه پایه ‌های ایمپلنت را کاشت کند، در مقایسه با جراحی ایمپلنت معمولی که چند ساعت طول می‌ کشد.

فرآیند قالب گیری دیجیتالی

 

مقالات مرتبط

اشتراک گذاری مطلب در :

آنچه در این مطلب میخوانید

3.8 6 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
8 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
صبا احمدی پور
صبا احمدی پور
24 روز قبل

سلام بنده خانمی ۴۰ ساله ایمپلنت فوری میخواستم یزد هستم. کجا میتوانم مراجعه کنم

لی لی پوت
لی لی پوت
2 ماه قبل

سلام ،کسی که فک متحرک داشته و بعد ۵ سال الان میخواد ایمپلنت بزاره، حالت فک که به مرور زمان کوچکتر شده، بعد ایمپلنت برگشت میکنه و دوباره ظاهر صورت خوب خواهد شد؟

fariba
fariba
9 ماه قبل

سپاس از توضیحات کاملی که در بحث ایمپلنت دیجیتالی ارائه نمودید

مریم
مریم
1 سال قبل

ممنون از اطلاعات کامل و عالی که در خصوص ایمپلنت دیجیتالی ارائه دادید .

8
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x